Nieuwjaarsbrief van de groepsleiding

Beste vrienden van onze scouts,
 

Tijd voor een korte terugblik. 2018 was geen slecht jaar voor onze scouts. Ons ledenaantal heeft – net als vorig jaar – zijn maximum bereikt. De vergaderingen, weekend en kampen blijven in de smaak vallen bij de leden. Net als de truffels, die weer massaal ge- en verkocht werden. De verkennerfuif in februari was druk, maar toch bleef het rustig. Op de familiedag werden we verrast door Mexicaans weer. De oudercafés – stilaan een mooie nieuwe traditie - verliepen gezellig en gemoedelijk. De sfeer zat steeds goed en de kassa rinkelde. Hebben we het al over Trooper gehad? :-)

Het was ook tof om te zien hoe onze leidingsploeg zich amuseert met elkaar. Hoe er hard wordt gewerkt op evenementen zoals de Kaas en Wijnavond. Maar ook hoe er hard wordt ontspant tijdens eigen leidingsfeestjes en –weekends. Als er ooit iemand vraagt wie de groep jongens en meisjes waren die in Zeeman-t-shirts van de Zeeman aan het kajakken waren in Gent, dat waren wij, in 2018. Woppa!

Ook onze materiaalmeesters en de vzw zat niet stil. Het lokaal werd meer dan ooit verhuurd. Er werd geïnvesteerd in heel wat nieuwe tenten. De keuken en het nieuwe sjorkot werden onder handen genomen.

Scouts Sint-Kristoffel was dit jaar energieambassadeur. Negen nieuwe zonnepanelen liggen sinds deze zomer te shinen op het dak van ons lokaal. Alle takken deden een activiteit rond energieverbruik en ook het energieverbruik in het eigen lokaal werd onder handen genomen. Door Scouts en Gidsen Vlaanderen, door Provincie Oost-Vlaanderen… we werden vaak naar voren geschoven als voorbeeldvereniging. Bovendien hebben we Krock meer ecologisch dan ooit georganiseerd. Dat bleek zelfs – naast vele andere factoren - een positieve invloed te hebben op de winstgevendheid. Verder over Krock? Dat het gezellig en ‘uberdope’ was, maar als je niet aan het kampvuur of in oase stond soms een beetje koud.

Maar er waren ook moeilijke momenten in 2018. Grote en kleine conflicten tussen leden of tussen leiding. Niet altijd gemakkelijk, maar steeds hebben we geprobeerd er als groep sterker uit te komen. Ook moest de camion van Roosens weer weggetrokken worden door een tractor en hing het voortbestaan van het verkennerlokaal aan een zijden draadje. Buiten proportie was het verschrikkelijke afscheid van onze gouwvoorzitster, met wie we enkele weken voordien Beveren nog op z’n kop hadden gezet.

Een belangrijke nuance bij deze terugblik is dat wij als groepsleiding slechts een kleine schakel in het grote geheel zijn. Al bovenstaande verwezenlijkingen zijn het resultaat van een geweldige samenwerking tussen onze grote scoutsfamilie. Tussen onze geëngageerde leidingsploeg, de vzw-leden, de ouders, de oud-leiding, de vele sympathisanten en de zogenaamde ‘externe partijen’.

Voor 2019 staan er tal van mooie zaken op het programma, zoals een oud-leidingsreünie in april en het groepskamp in de zomer. Op het einde van dat kamp zullen wij ook de symbolische fakkel doorgeven aan nieuwe groepsleiders. Als we kijken naar de huidige leidingsploeg hebben we er nu al alle vertrouwen in dat de scoutsgroep in goede handen zal terecht komen.
 

Maar eerst heffen wij nog graag het glas op 2019. Dat doen we op zaterdag 12 januari in ons welpenlokaal. Tot op de nieuwjaarsreceptie!

De groepsleiding van Scouts Sint-Kristoffel