PERSBERICHT: Duurzame scoutsgroep wekt energie volledig zelf op met gloednieuwe zonnepanelen

Sint-Niklaas, 22 augustus 2018

 

Met het thema ‘Minder is meer’ gaat Scouts en Gidsen Vlaanderen komend werkjaar duidelijk de ecologische toer op. Jongensscouts Sint-Kristoffel uit Sint-Niklaas is intussen al enkele maanden officiële ‘energieambassadeur’ van de Provincie Oost-Vlaanderen. Negen nieuwe zonnepanelen helpen de scoutsgroep om als eerste jeugdbeweging in Sint-Niklaas haar elektriciteitsverbruik zelf duurzaam op te wekken.

Negen zonnepanelen maken lokaal volledig zelfvoorzienend

Toen Scouts Sint-Kristoffel begin 2018 haar energieverbruik begon te monitoren, bleken er nog veel verbeteringsmogelijkheden te zijn. Na enkele eerste inspanningen om energie te besparen, besloot de scoutsgroep om nog een stap verder te gaan. Dit voorjaar werd de jeugdgroep ‘energieambassadeur’ van de Provincie Oost-Vlaanderen en ontving de scoutsvereniging een subsidie voor het installeren van zonnepanelen. Vorige week werden de negen nieuwe pv-panelen op het dak van het Kristoffel-lokaal in gebruik genomen.

Seppe Jacobs (lokaalverantwoordelijke, 23): “We zijn zeer trots om de eerste Sint-Niklase jeugdbeweging te zijn met een volledige werking op zelf geproduceerde, groene stroom. Niet enkel voor onze eigen activiteiten, maar ook voor de weekendverhuur wordt uitsluitend zelf opgewekte zonne-energie gebruikt.”

Thema-activiteiten voor jong en oud

In het kader van het ambassadeurschap organiseerden de leiders in het voorjaar van 2018 verschillende thema-activiteiten. De kapoenen (6-8 jaar) leerden van hun leiding hoe ze beekwater konden zuiveren. Daarna gebruikten ze het water in een zelfgemaakte douche. De welpen (8-11 jaar) trokken dan weer met opblaasbootjes naar grachten in de buurt om er afval uit te vissen. De oudste scoutsleden experimenteerden met mini-zonnepanelen en elektrische autootjes en ze leerden oude fietsen herstellen. “Stuk voor stuk interessante en leerrijke ervaringen, maar vooral ook erg toffe namiddagen voor onze scoutsjongens”, stelt groepsleider Lothar van Diessen (22).

Festival ‘Krock’: meer dan ooit ecologisch verantwoord

Ook het festival Krock, dat Scouts Sint-Kristoffel op 21 september 2018 voor de drieëntwintigste keer organiseert, werd onder de loep genomen. “Vorig jaar was de afvalberg van plastic wegwerpbekers enorm. Daarom zullen we dit jaar alle dranken op het outdoorfestival in herbruikbare bekers serveren”, vertelt groepsleider Kwinten Bocklandt (22). Door het upcyclen van gebruikt textiel, afgedankt hout en glas, creëert de leidingsploeg zelf sfeerdecoratie. De nieuwe zonnepanelen van de scoutsgroep zullen, samen met een recent geïnstalleerde driefasenstekker, het festival volledig van groene stroom voorzien. “Dankzij deze maatregelen moeten we voor het eerst in jaren geen beroep meer doen op vervuilende dieselgeneratoren”, glundert Kwinten.

‘Minder is meer’: leden en ouders smaken duurzaamheidsbeleid

‘Minder is meer’ is het nieuwe jaarthema van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Kiezen voor minder afval en minder verspilling draagt bij aan meer kwaliteit in het leven”, klinkt het. Bij scouts Sint-Kristoffel is de leiding en de vzw-ploeg hier al langer mee bezig. “Onze milieubewuste aanpak spreekt duidelijk ook nieuwe leden en ouders aan”, weet groepsleidster Eva Temmerman (22). “Dat we voor het derde jaar op rij afstevenen op een ledenstop, is daar een duidelijk bewijs van. Met deze maatregel kiest onze 24-koppige leidingsploeg er bewust voor om op korte en lange termijn een kwalitatieve werking te kunnen garanderen.” Ook op die manier doet Scouts Sint-Kristoffel haar best om een duurzame toekomst tegemoet te gaan.


                   


Niet voor publicatie:

  • Particulieren en andere organisaties kunnen voor meer informatie contact opnemen met: Seppe Jacobs - lokaal@sint-kristoffel.be
  • Pers kan voor informatie en interviews contact opnemen met :

Lothar van Diessen (persverantwoordelijke Scouts Sint-Kristoffel)

lothar.vandiessen@outlook.com

+32 (0)487/38.40.22.


Persfoto’s te dowloaden via: https://drive.google.com/drive/folders/1oxAZU1ZKJxnQ4fqOi9h2Jn91rrdSHhoi?usp=sharing